Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 300 g wiórków kokosowych,
- 1,2 wody,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Przepis na mleczko kokosowe jest niezwykle prosty. Otrzymany produkt jest rewelacyjny w smaku, a sporo tańszy od tych dostępnych na sklepowych półkach.
Mleczko kokosowe możesz wykorzystać do azjatyckich dań na ciepło, warzywnych zup albo do kawy, śniadaniowej owsianki albo wegańskich deserów.
- Wiórki przesyp do garnka i zalej zimną wodą (najlepiej jeśli to będzie woda przegotowana albo mineralna). Zostaw na całą noc.
- Na drugi dzień podgrzej całość tak, aby wiórki były ciepłe, ale się nie gotowały.
- Zmiksuj blenderem przez kilka minut.
- Całość przelej przez sitko wyłożone gazą i dokładnie odciśnij wiórki.
- Dodaj sól, ewentualnie odrobinę cukru i przelej do szklanej butelki lub słoika.
- Mleczko kokosowe z domowego przepisu możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni. Pamiętaj, by przed użyciem wstrząsnąć pojemnikiem. Odciśnięte wiórki można ponownie wykorzystać w kuchni np. do wypieków.
Przepisy z wykorzystaniem mleczka i wiórków kokosowych:
Kurczak w mleku kokosowym - 3 przepisy
Kokosanki - prosty przepis