Tajemnice kruchego ciasta

Kruche ciasto to podstawowy element wielu wypieków. I wbrew pozorom wcale nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad. W artykule tym znajdziecie wiele cennych porad, jak zrobić idealne kruche ciasto.

Kruche ciasto to podstawowy element wielu wypieków. I wbrew pozorom wcale nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad. W artykule tym znajdziecie wiele cennych porad, jak zrobić idealne kruche ciasto.

Przygotowując kruche ciasto należy zachować następujące proporcje wagowe: 1 część cukru, 2 części tłuszczu i 3 części mąki. Do kruchego ciasta dodaje się żółtka, a do półkruchego śmietanę, jogurt lub mleko. Ponieważ dodatek jaj i nabiału sprawia, że ciasto robi się bardziej gliniaste, warto dodać odrobinę proszku do pieczenia, po szczypcie na każde jajko.

Jak zrobić kruche ciasto?

Do kruchego ciasta zazwyczaj używamy mąki pszennej, niemniej jednak ciasta takie jak tarty owocowe, szarlotki lub mazurki będą o wiele smaczniejsze, jeżeli zamiast mąki pszennej damy krupczatkę.

Sekret kruchego ciasta polega na temperaturze dodanego tłuszczu. Nie może on być miękki, czy rozpuszczony, gdyż wchłonie w mąkę, co spowoduje, że ciasto będzie twarde i niesmaczne. Dlatego też tłuszcz powinien być schłodzony. Układamy go na mące i siekamy nożem, po czym zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy szybko, bo im bardziej się ogrzewa, tym będzie trudniej je zagniatać. Aby ułatwić wałkowanie ciasta warto je schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Przed wstawieniem do piekarnika spód ciasta warto ponakłuwać widelcem, co sprawi, że powietrze odparuje i ciasto nie wybrzuszy się, będzie równo upieczone.

Kruche ciasto najlepiej wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni (w przypadku piekarnika z termoobiegiem do 180 stopni). Pieczemy je do momentu zarumienienia, około 20 minut, w zależności od formy, wielkości ciasta i jego nadzienia. Jeżeli po upieczeniu ciasto wyszło blade, oznacza to, że było zbyt długo wyrabiane.

Kruche ciasto dość łatwo pęka przy wyjmowaniu z formy. Aby tego uniknąć najlepiej jest schłodzić je przez 10 minut. Wypieki z kruchego ciasta można podawać na gorąco, bez obawy o niestrawność żołądka.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/11 miesięcy temu
Ja już dawno do szarlotki czy tart owocowych używam krupczatki. U mnie sprawdziła się Krupczatka Szymanowska :) Ewentualnie jeśli nie mam czasu na pieczenie używam mieszanki do wyrobu ciast kruchych z Polskich Młynów, tez są świetne i czystym sumieniem mogę polecić :)
/6 lat temu
Polecam ciasteczka według tego przepisu http://vivalavita.pl/przepis/ciasteczkaowsiane-84.html Zaniosłam ostatnio do pracy i wszystkim smakowały;) Nawet moje dzieciaki nie wymyślały, świetne też dla małych domowników do szkoły na drugi śniadanie;) Arlinka81