Odcinamy korzenie od zerwanego koperku, myjemy dokładnie, odsączamy. Obrywamy listki (gałązki można zostawić, zamrozić i gotować na nich np. zupy) i wykładamy na blachę do pieczenia, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 40-50 stopni Celsjusza, pozostawiając nieco uchylone drzwiczki. Dostatecznie ususzony koperek łatwo się będzie kruszył. Przekładamy go do suchego, wyparzonego słoika, susz dokładnie ubijamy i zakręcamy.
Koper można też suszyć na powietrzu – wówczas wykładamy gałązki na blachę lub deskę drewnianą i przekręcamy oderwane od łodyżek listki kilka razy w ciągu dnia, tak, aby równo obsychały. Proces trwa kilka dni. Nie suszymy ziół w wilgotnych pomieszczeniach.
Polecamy: Szczypiorek i koperek prosto z ogródka