Pieczone buraczki pokrój w formie sałatki i dodaj fetę lub rukolę

pieczone buraczki fot. Adobe Stock
Pieczone buraczki to doskonały dodatek do obiadu lub składnik sałatki. Podczas przygotowania najlepiej dolać oliwę, która sprawia, że są słodsze.
Sylwia Kazimierczuk / 25.10.2019 09:09
pieczone buraczki fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Pieczone buraczki
  2. Z rukolą
  3. Z fetą

Pieczone buraczki – sałatka

Składniki:

  • 5 długich buraków,
  • oliwa z oliwek,
  • cytryna,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • ocet jabłkowy,
  • szczypta cukru,
  • 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie obierz ze skórki i odetnij końcówki z każdej strony.
  2. Następnie zawiń indywidualnie każde warzywo w folię aluminiową i dolej oliwy z oliwek.
  3. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na godzinę.
  4. Po tym czasie odwiń buraki z folii i pozwól im przestygnąć. Pokrój na cienkie plasterki i ułóż na talerzu.
  5. Skrop ponownie oliwą z oliwek. Następnie wyciśnij sok z cytryny i wmasuj w warzywa. Zetrzyj skórkę.
  6. Ząbki czosnku wyciśnij i także wmasuj w warzywo.
  7. Dopraw octem jabłkowym, pieprzem, solą i cukrem.
  8. Podawaj je na ciepło lub na zimno w formie sałatki do głównego dania lub samodzielny posiłek.

Pieczone buraczki - sałatka
fot. Adobe Stock

Z rukolą

Składniki:

  • 3-4 buraki,
  • garść rukoli,
  • pomidorki koktajlowe,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 pomarańcze,
  • cytryna,
  • oliwa z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie obierz ze skórki i odetnij końcówki z każdej strony.
  2. Następnie zawiń indywidualnie każde warzywo w folię aluminiową i dolej oliwy z oliwek.
  3. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na godzinę.
  4. Obierz dokładnie pomarańcze i usuń z nich membranki, aby nie pozostały białe części.
  5. Następnie wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj skórkę.
  6. Pomidorki pokrój na mniejsze cząstki . W masuj sok w buraki i dopraw oliwą, solą i pieprzem.
  7. Jeżeli chcesz, aby buraki były nieco słodsze, polej całość dressingiem wymieszanym z oliwą, miodem i sokiem z cytryny.

Pieczone buraczki z rukolą
fot. Adobe Stock

Z fetą

Składniki:

  • 2-3 buraki,
  • pół kostki fety lub sera owczego,
  • 2 średnie marchewki,
  • pomidorki koktajlowe,
  • maliny (opcjonalnie),
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • sok z cytryny,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Buraki i marchewki dokładnie obierz ze skórki i odetnij końcówki z każdej strony.
  2. Następnie zawiń indywidualnie każde warzywo w folię aluminiową i dolej oliwy z oliwek.
  3. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na godzinę.
  4. Pomidorki pokrój na mniejsze kawałki. Maliny dokładnie umyj i ugnieć razem z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i przyprawami.
  5. Gotowe buraki i marchewkę pokrój w cienkie plastry lub kostkę i połącz z pokruszoną fetą. Dodaj resztę składników i polej dressingiem.

Zobacz też inne przepisy:
Najlepsze przepisy na pieczone ziemniaki Pieczone jabłka na kilka sposobów

Redakcja poleca

REKLAMA