Spis treści
Pieczone buraczki – sałatka
Składniki:
- 5 długich buraków,
- oliwa z oliwek,
- cytryna,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- ocet jabłkowy,
- szczypta cukru,
- 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
- Buraki dokładnie obierz ze skórki i odetnij końcówki z każdej strony.
- Następnie zawiń indywidualnie każde warzywo w folię aluminiową i dolej oliwy z oliwek.
- Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na godzinę.
- Po tym czasie odwiń buraki z folii i pozwól im przestygnąć. Pokrój na cienkie plasterki i ułóż na talerzu.
- Skrop ponownie oliwą z oliwek. Następnie wyciśnij sok z cytryny i wmasuj w warzywa. Zetrzyj skórkę.
- Ząbki czosnku wyciśnij i także wmasuj w warzywo.
- Dopraw octem jabłkowym, pieprzem, solą i cukrem.
- Podawaj je na ciepło lub na zimno w formie sałatki do głównego dania lub samodzielny posiłek.
fot. Adobe Stock
Z rukolą
Składniki:
- 3-4 buraki,
- garść rukoli,
- pomidorki koktajlowe,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 2 pomarańcze,
- cytryna,
- oliwa z oliwek,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
- Buraki dokładnie obierz ze skórki i odetnij końcówki z każdej strony.
- Następnie zawiń indywidualnie każde warzywo w folię aluminiową i dolej oliwy z oliwek.
- Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na godzinę.
- Obierz dokładnie pomarańcze i usuń z nich membranki, aby nie pozostały białe części.
- Następnie wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj skórkę.
- Pomidorki pokrój na mniejsze cząstki . W masuj sok w buraki i dopraw oliwą, solą i pieprzem.
- Jeżeli chcesz, aby buraki były nieco słodsze, polej całość dressingiem wymieszanym z oliwą, miodem i sokiem z cytryny.
fot. Adobe Stock
Z fetą
Składniki:
- 2-3 buraki,
- pół kostki fety lub sera owczego,
- 2 średnie marchewki,
- pomidorki koktajlowe,
- maliny (opcjonalnie),
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- sok z cytryny,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
- Buraki i marchewki dokładnie obierz ze skórki i odetnij końcówki z każdej strony.
- Następnie zawiń indywidualnie każde warzywo w folię aluminiową i dolej oliwy z oliwek.
- Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na godzinę.
- Pomidorki pokrój na mniejsze kawałki. Maliny dokładnie umyj i ugnieć razem z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i przyprawami.
- Gotowe buraki i marchewkę pokrój w cienkie plastry lub kostkę i połącz z pokruszoną fetą. Dodaj resztę składników i polej dressingiem.
Zobacz też inne przepisy:
Najlepsze przepisy na pieczone ziemniaki Pieczone jabłka na kilka sposobów