Baza do marynaty
Bazą do marynat jest olej: z oliwek, słonecznikowy, sojowy czy sezamowy, z orzechów ziemnych, z pestek dyni. Możemy je łączyć tylko z przyprawami lub tez dodać czegoś kwaśnego do zbalansowania smaku np. soku z cytryny, octu winnego, jabłkowego czy jęczmiennego.
Ciekawym dodatkiem może być sok z jabłek np. do pieczonej wieprzowiny z cząstkami jabłek i cząstkami cebuli.
W oleju rozprowadza się przyprawy, pomaga on także rozprowadzić marynatę na mięsie.
Mięso najlepiej zostawić w marynacie na całą noc, żeby przyprawy weszły w mięso.
Zobacz też: Przyprawy pełne namiętności.
Meksykańska
Żeby przygotować marynatę w stylu meksykańskim warto sięgnąć po chili świeże krojone w drobne plasterki lub suszone i mielone (warto pamiętać, że pestki ą bardzo ostre i jeśli nie chcemy „ziać ogniem” to trzeba je wyrzucić), kolendrę w ziarnach (ziarna trzeba rozgnieść w moździerzu lub za pomocą blendera), paprykę słodką, czosnek (świeży siekany lub granulowany) i pomidory suszone (drobno siekane). Wszystkie przyprawy w jednakowej ilości, oprócz chili, którego dodajemy do smaku, mieszamy z olejem słonecznikowym lub z dyni i dodajemy sól pamiętając, że musi być jej trochę więcej, ponieważ musi ona „wejść w głąb” mięsa.
Indyjska
Do indyjskiej marynaty niezbędny jest curry. Warto sięgnąć po olej z orzechów ziemnych. Możemy dodać chili, cynamon (dobry do wieprzowiny i baraniny, nadaje lekko słodkiego i „ziemistego” smaku), czosnek, gałkę muszkatołową (wcześniej ją tarkujemy), gorczycę (pamiętamy, że biała jest łagodniejsza niż czarna, gorczycę trzeba wcześniej utłuc, żeby wydobyć jej smak), kozieradkę, kumin, kurkumę i pieprz (również w ziarenkach).
Japońska
Do marynaty japońskiej używa się oleju sezamowego (do smaku, ponieważ ma intensywny smak) oraz słonecznikowego, miso (słonej pasty ze sfermentowanego ryżu, soi lub jęczmienia), mirinu (słodkiego alkoholu niskoprocentowego), sake, sosu sojowego (jasny ma więcej soli, ciemny ma bardziej intensywny smak), ważny jest czosnek, imbir, można dodać wasabi ,(choć nie jest on używany szczególnie często, stosowany raczej jako dodatek). Możemy również dodać uprażonych na suchej patelni i utłuczonych nasion sezamu białego i czarnego.
Włoska
Do oliwy z oliwek możemy dodać ziół: bazylię, oregano, tymianek, pieprz zielony, czerwony, cebule (suszoną lub drobno siekaną), czosnek, suszone pomidory, rozmaryn, a także cząber.
Zobacz też: Jak przyrządzać mięso w brazylijski sposób?