Idealne połączenia:
Gorgonzola plus winogrona
Sery z niebieską pleśnią lubią też towarzystwo gruszek, brzoskwiń, białego wytrawnego wina i śliwek w occie.
Ricotta plus kiwi
Ten delikatny w smaku serek dobrze komponuje się z wieloma świeżymi owocami, np. truskawkami.
Ser żółty plus bagietka
Świeże, chrupiące pieczywo pasuje zwłaszcza do goudy. Możesz również do niej podać np. dżem z pigwy.
Twarożek plus szczypiorek
Smak delikatnego, kremowego twarożku warto podkreślić pikantnymi dodatkami, np. cebulką, pieprzem.
Kozia rolada plus daktyle
Młody kozi ser można też podać w bardziej aromatycznej wersji – posypać go tymiankiem i skropić oliwą.
Brie plus orzechy
Równie dobrze smakuje w zestawie ze świeżymi owocami, np. winogronami, a także z awokado i krakersami.
Mozzarella plus pomidory
Oprócz pomidorów warto do niej dodać bazylię, ocet balsamiczny, czarny pieprz i oliwę z oliwek.
Biały ser plus konfitury
Z lekko kwaskowym twarogiem harmonizują słodkie dodatki, np. dżem, miód, owoce, a także warzywa.
Kulinarne inspiracje - forum >>