Uwaga – gorące!
Kurki w zlewozmywaku kuchennym od zimnej i ciepłej musisz mieć dobrze oznaczone. Możesz kupić baterię z termostatem ograniczającym temperaturę wody, wówczas unikniesz oparzenia gorącą wodą. Pamiętaj, że gdy podajesz do stołu gorące potrawy, najlepiej rozłożyć je na talerze i dopiero zanosić do stołu. Nie noś do stołu gorących garnków czy patelni.
Gniazdka elektryczne
Bardzo ważne jest zabezpieczenie w kuchni gniazdek elektrycznych przed dostaniem się do nich wody. Pamiętaj o zachowaniu odpowiedniej odległości między gniazdkiem, a zlewozmywakiem. Najlepiej byś w kuchni miała kilka gniazdek, części nich ( 2-3) umieść nad blatem kuchennym a dwa razy tyle pod blatem. Używając sprzętów elektrycznych zwracaj uwagę na przewody, najbezpieczniej jeżeli są one poprowadzone wzdłuż ścian, za szafkami.
Uważaj na dzieci
Gdy masz w domu dzieci to przestrzegaj zasady, iż mogą one przebywać w kuchni tylko pod obecność dorosłego członka rodziny. Dzieci nie mogą znajdować się w pobliżu kuchenki oraz niebezpiecznych sprzętów w kuchni.
Jeżeli masz małe dziecko możesz do kuchni zastosować podobną bramkę jak ta zabezpieczająca schody, wówczas unikniesz wchodzenia dziecka do kuchni, jednocześnie będziesz je cały czas widzieć.
Polecamy: Jak dbać o zlewozmywak
Zabezpiecz sprzęt kuchenny
Niebezpieczeństwo w kuchni również mogą powodować naczynia szklane czy noże, dlatego muszą znajdować się one zawsze poza zasięgiem dzieci. Gotując potrawy najlepiej używaj tylko tylnich palników, unikniesz wtedy ściągnięcia przez dziecko gorącej potrawy.
Czytaj także: Jak przechowywać naczynia w kuchni
Patelnie i rondle odwracaj zawsze rączkami w stronę ścian, nigdy w stronę kuchni.
Odpowiednio zabezpiecz również detergenty i środki czystości, gdyż mogą one spowodować zatrucie u dziecka ( najlepiej trzymaj je w szafkach zamykanych na klucz).