Reklama

Żółta herbata praktycznie nie występuje w Polsce z uwagi na bardzo ograniczoną podaż i wysoką cenę. Warto ją jednak skosztować, ponieważ oczarowuje subtelnym smakiem i przenosi wyobraźnię do pałacu chińskiego cesarza, gdzie pijało się ją wyłącznie w czasie ważnych uroczystości.

Reklama

Ciekawostki

  • Żółta herbata jest słabo znana w Europie, co jest wynikiem zakazu jej wywozu z Chin, który obowiązywał przez wiele stuleci oraz niewielkiej produkcji. Ograniczenia te przekładają się na wysoką ceną herbaty.

  • Dawniej dostępna była tylko dworowi cesarskiemu, dziś także pija się ją tylko w czasie uroczystości i świąt. Nazywana jest herbatą cesarską (żółty był kolorem cesarza).
  • Produkuje się ją do dziś według tajemnej receptury. Wiadomo, że poddaje się ją dodatkowemu procesowi fermentacji, który nagle jest przerywany. Zaraz po zbiorach prawdopodobniej jest też podgrzewana na metalowych patelniach.
  • Jednym z tradycyjnych sposobów wywoływania jej fermentacji było pakowanie jej w liść bambusu. W wyniku tego procesu miała otrzymywać delikatny zapach bambusu.
  • Uznawana jest za najsmaczniejszą z herbat ze względu na subtelny smak oraz aromat.
  • Choć wyglądem liści przypomina wysokogatunkowe herbaty zielone, jej charakterystyczną cechą jest bladoróżowa barwa naparu.
  • Korzyści płynące z żółtej herbaty

    • Usprawnia usuwanie toksycznych substancji z organizmu.
    • Działa stymulująco na układ pokarmowy.
    • Ze względu na małą zawartość teiny (0,35%) można pić ją przed snem. Działa odprężająco i relaksująco.

    Sposób parzenia

    • Należy zaparzać ok. 1 łyżeczkę na 200 ml wody.
    • Żółtą herbatę zalewamy wodą o temperaturze 80-90°C i parzymy 3-5 minut.
    • Większość żółtych herbat powinno się parzyć tylko raz, choć część odmian nadaje się świetnie do kilkukrotnego procesu parzenia.

    OdmianyJunshan Yinzhen (Żółte Igły) - nazwę zawdzięcza swemu podobieństwu do białej herbaty Yinzhen (Srebrna Igła). Ekskluzywna odmiana, bardzo poszukiwana przez koneserów. Była ulubioną herbatą Mao Tse Tunga. Można ją parzyć trzykrotnie w temperaturze 85°C.

    Reklama
    • Huoshan Huangya - jej tradycja sięga czasów dynastii Ming i Qing. Podobno receptura, według której ją wytwarzano, zaginęła i odkryto ją ponownie w latach 70 XX wieku. Można ją zaparzać trzykrotnie.
    • Huang Da Cha - herbata produkowana według buddyjskiej receptury. Odznacza się korzennym delikatnym aromatem. Mniej znane odmiany to Da Ye Qing, Huang Tang oraz Meng Ding Huangya.
    Reklama
    Reklama
    Reklama