Herbaciany cykl - biała herbata
Odmiany białej herbaty należą do najdroższych herbat świata. Uważana jest za napój arystokratyczny, a dzięki jej właściwościom zwie się ją "eliksirem młodości".
Opublikowano: 17.01.2008, 16:52
Reklama
Odmiany białej herbaty należą do najdroższych herbat świata. Uważana jest za napój arystokratyczny, a dzięki jej właściwościom zwie się ją "eliksirem młodości".
Reklama
Ciekawostki
- Biała herbata powstaje z liści i nierozwiniętych pąków zbieranych wczesną wiosną.
- Nie zostaje poddana żadnym procesom poza suszeniem (niektóre odmiany poddaje się procesowi fermentacji w 10%).
- Cesarz Hui Hon nazwał ją "apoteozą elegancji".

Zarezerwowana była dla rodów arystokratycznych.
Korzyści płynące z białej herbaty
- Ma najsilniejsze właściwości antymutogenne ze wszystkich herbat (trzykrotnie większe niż zielona herbata), dzięki czemu zapobiega rakowi. Dlatego też jest szczególnie polecana osobom o genetycznym obciążeniu chorobami nowotworowymi.
- Obniża poziom złego cholesterolu.
- Dzięki zawartej w niej teinie wspomaga koncentracją, pobudza i orzeźwia. Polecana jest szczególnie na lato oraz jako alternatywa dla kawy.
- Poprawia krążenie krwi.
- Zawiera aż 47% polifenoli (jedna filiżanka ma ich tyle co 12 szklanek soku pomarańczowego), dzięki czemu powstrzymuje procesy starzenia się. Zwana jest "eliksirem młodości". Wysusza wolne rodniki, które powodują zmarszczki. Ostatnio wzbudziła zainteresowanie koncernów farmaceutycznych i na rynku pojawiły się kosmetyki z jej zawartością. Oprócz zapobieganiu zmarszczkom, doskonale nawilża i rozświetla cerę.
- Zawiera witaminę C.
Sposób parzenia
- Na jedną filiżankę powinno się przeznaczyć około jednej łyżeczki herbaty.
- Białą herbatę zalewa się wodą o temperaturze 85°C i parzy od 5-10 minut.
- Można ją parzyć nawet trzykrotnie.
Odmiany
Reklama
- Pai Mu Tan (Biała Piwonia) - produkowana w chińskiej prowincji Fujian. Jej liście pokryte są srebrnym puszkiem. Ma delikatny winogronowy aromat. Należy ją parzyć do 7 minut.
- Yin Zhen (Srebrna Igła) - najdroższa herbata na świecie. Składa się przede wszystkim z pączków, dlatego też jej cena jest tak wysoka, a właściwości przypisywane białym herbatom najsilniejsze. W XII wieku przeznaczona była wyłącznie dla cesarza i jego dworu. Można ją parzyć do 15 minut.
Reklama
Reklama
Reklama