Przeczytaj nasz poradnik i naucz się robić najbardziej apetyczne zdjęcia, których wszyscy będą Ci zazdrościć!
Zobacz 5 rad dla początkujących fotografów kulinarnych!
1
z
5
fot. Fotolia
Światło
Światło jest jednym z najważniejszych czynników, od których zależy jakość Twoich zdjęć kulinarnych. Jeśli możesz, rób zdjęcia przy świetle naturalnym, na przykład stawiając talerz z przygotowanym jedzeniem na oświetlonym przez słońce parapecie.Z flasha korzystaj tylko wtedy, kiedy nie masz innej możliwości - i zawsze, niezależnie od źródła światła, pamiętaj, żeby nie robić zdjęć pod światło!
2
z
5
fot. Fotolia
Gadżety
Profesjonalni fotografowie kulinarni zwracają szczególną uwagę na gadżety, które dopełniają charakter fotografowanej potrawy.Robiąc zdjęcia jedzenia, wybierz od 1 do 3 gadżetów takich jak sztućce, serwetka czy składnik, który wykorzystałaś w daniu i umieść je w tle fotografowanego dania.
3
z
5
fot. Fotolia
Kąt widzenia
Kąt widzenia to nic innego jak perspektywa, z której robisz zdjęcie. Za każdym razem, gdy stajesz z aparatem przed talerzem, postaraj się trochę pokombinować i zrób zdjęcia pod kilkoma różnymi kątami.Pamiętaj, że większość dań wygląda najlepiej pod kątem 30 stopni (patrz zdjęcie powyżej). Ale takie potrawy jak na przykład góra amerykańskich pancake'ów będą wyglądać najkorzystniej, jeśli sfotografujesz je od boku. A jeśli planujesz suto zastawić stół, może się okazać, że najlepiej sprawdzi się zdjęcie zrobione od góry.
4
z
5
fot. Fotolia
Tło
Kiedy robisz zdjęcie jedzenia zwróć uwagę na każdy detal, który mieści się w kadrze. Bałagan w tle (np. niedbale rozrzucone naczynia czy szmatki) mogą zepsuć każde nawet najlepiej wystylizowane zdjęcie jedzenia.Dlatego kiedy tylko masz taką możliwość, wybieraj czyste, minimalistyczne tła, które nie będą odciągać uwagi od przedmiotu zdjęcia.
5
z
5
fot. Fotolia
Nie fotografuj wszystkiego
Nawet najlepsi fotografowie znają swoje ograniczenia. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z fotografią kulinarną, nie zabieraj się za fotografię dań, które nieraz sprawiają problemy nawet największym profesjonalistom.Wśród potraw, które mogą smakować najsmaczniej, ale które nie wyglądają dobrze na zdjęciach znajdują się między innymi: jednolite papki czy brązowe sosy.