Składniki:
- 4 bułki razowe lub wieloziarniste
- 600 g mięsa mielonego wołowego (najlepiej z polędwicy lub ligawa)
- 3 żółtka
- 100 g pokrojonego masła
- 1 opakowanie rukoli
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek cebulki dymki ze szczypiorem
- 1 długi ogórek
- 1 opakowanie dowolnych kiełków np. słonecznika
- 150 g serka kremowego
- Musztarda delikatesowa łagodna
- Przyprawa do mięsa mielonego
- Sol ziołowa
- Pieprz ziołowy
Przygotowanie:
- Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, dodajemy żółtka, sol i pieprz oraz masło.
- Wyrabiamy i formujemy 4 płaskie kotlety.
- Burgery smażymy na patelni z każdej strony na złoty kolor i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 5 minut.
- Bułki kroimy na pół i pieczemy około 5 minut.
- Przygotowujemy warzywa – myjemy rukolę, rzodkiewki, ogórka i dymkę. Rzodkiewki i ogórka kroimy w plasterki, cebule w półkrążki, a szczypior siekamy.
- Ciepłe bułeczki smarujemy kremowym serkiem, na spodzie każdej układamy kolejno rukolę, cebulę, plasterki ogórka i rzodkiewek.
- Na warzywach układamy upieczone mięso, smarujemy musztardą, a następnie obficie posypujemy szczypiorem i ulubionymi kiełkami.
- Przykrywamy drugą połówką bułki i podajemy.
Więcej świetnych przepisów Roberta Sowy znajdziecie w książce "Krok po kroku z Robertem Sową" (wydawnictwo Edipresse Książki) - już w sprzedaży!
Zobacz więcej przepisów:
Kotlety z kaszy i pieczarek - przepis
Jak zrobić kotlety z jajek?
Babeczki z kaszą gryczaną - przepis