Domowy burger witaminowy - przepis i składniki

Sprawdź to!
Małgorzata Górecka-Kosmala / 16.04.2016 16:00
DRUKUJ PRZEPIS
Domowy burger witaminowy - przepis i składniki fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 bułki razowe lub wieloziarniste
  • 600 g mięsa mielonego wołowego (najlepiej z polędwicy lub ligawa)
  • 3 żółtka
  • 100 g pokrojonego masła
  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek cebulki dymki ze szczypiorem
  • 1 długi ogórek
  • 1 opakowanie dowolnych kiełków np. słonecznika
  • 150 g serka kremowego
  • Musztarda delikatesowa łagodna
  • Przyprawa do mięsa mielonego
  • Sol ziołowa
  • Pieprz ziołowy 
Przygotowanie:
  1. Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, dodajemy żółtka, sol i pieprz oraz masło.
  2. Wyrabiamy i formujemy 4 płaskie kotlety.
  3. Burgery smażymy na patelni z każdej strony na złoty kolor i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 5 minut.
  4. Bułki kroimy na pół i pieczemy około 5 minut.
  5. Przygotowujemy warzywa – myjemy rukolę, rzodkiewki, ogórka i dymkę. Rzodkiewki i ogórka kroimy w plasterki, cebule w półkrążki, a szczypior siekamy.
  6. Ciepłe bułeczki smarujemy kremowym serkiem, na spodzie każdej układamy kolejno rukolę, cebulę, plasterki ogórka i rzodkiewek.
  7. Na warzywach układamy upieczone mięso, smarujemy musztardą, a następnie obficie posypujemy szczypiorem i ulubionymi kiełkami.
  8. Przykrywamy drugą połówką bułki i podajemy.

Więcej świetnych przepisów Roberta Sowy znajdziecie w książce "Krok po kroku z Robertem Sową" (wydawnictwo Edipresse Książki) - już w sprzedaży!

Zobacz więcej przepisów:

Kotlety z kaszy i pieczarek - przepis
Jak zrobić kotlety z jajek?
Babeczki z kaszą gryczaną - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA