Pieczarka polna to grzyb bardzo popularny w Polsce, często spotykany na polach i pastwiskach, a także oczywiście w sklepach w świeżej postaci. Podczas grzybobrania możesz pomylić ją z niektórymi niejadalnymi okazami. Jak rozpoznać pieczarkę polną?
Spis treści:
Jak wygląda pieczarka polna?
Pieczarki polne mają krótki trzon (u młodych osobników także pierścień) i obły, biały kapelusz z charakterystyczną, łatwą do zdjęcia skórką. U młodych okazów kapelusz jest prawie w całości zamknięty, dopiero u dorosłych pieczarek zaczyna bardziej przypominać rozpostarty parasol. To jeden z grzybów jadalnych, które zamiast gąbki ma blaszki.
Miąższ pieczarek jest biały, ale po przekrojeniu może zmienić barwę na szarą lub jasnoróżową. Jakiś czas po zerwaniu pieczarki zaczynają ciemnieć. W naturalnych warunkach chowają się w trawach, bytując na polach, pastwiskach i łąkach. Czasem możesz spotkać je nawet na własnym podwórku czy w ogrodzie.
fot. Pieczarka polna/Adobe Stock, guentermanaus
Jaki grzyb trujący jest podobny do pieczarki?
Pieczarki pomimo swojego powszechnego występowania można pomylić z niektórymi niejadalnymi lub wręcz trującymi gatunkami grzybów. Wprawione oko od razu zauważy różnice, ale jeśli jesteś początkującym grzybiarzem i nie masz pewności, zostaw konkretny okaz w spokoju albo skorzystaj z darmowych aplikacji do rozpoznawania grzybów.
Pieczarka polna a muchomor jadowity
Najłatwiej przed przypadek zebrać muchomora jadowitego (amanita virosa). Różni się on głównie wysokością trzonka oraz bardziej zamkniętym, zaokrąglonym kapeluszem. Muchomor jadowity jest grzybem silnie trującym, a jego spożycie może zakończyć się nawet śmiercią.
fot. Muchomor jadowity/Adobe Stock, Henrik Larsson
Jak rozpoznać trujące pieczarki?
Nieco łatwiejsza do odróżnienia jest pieczarka trująca, inaczej pieczarka żółtawa lub pieczarka karbolowa. Podczas grzybobrania zwróć uwagę na blaszki znalezionego okazu. U trującej pieczarki będą zaróżowione. Dodatkowo ten gatunek grzybów ma wyższy trzon, niż polna pieczarka.
fot. Trująca pieczarka żółtawa/Adobe Stock, kazakovmaksim
Jak zbierać pieczarki?
Pieczarki są gotowe do zebrania, kiedy spodnia część skórki zaczyna się lekko łuszczyć. To idealny moment na zbiory, ale najczęściej dotyczy to pieczarek hodowanych w szklarniach. Aby nie uszkodzić delikatnego grzyba podczas zbierania, złap go od góry i delikatnie wykręć.
W ten sposób możesz zebrać nie tylko duży okaz, ale także przyrośnięte do niego mniejsze osobniki. Warto wiedzieć, że pieczarki można jeść na surowo, ale musisz je wcześniej dokładnie oczyścić.
Czytaj także:
Borowik amerykański: jak go rozpoznać?
Fioletowe grzyby
Jak długo gotować grzyby?