Jeśli został Ci cały garnek oleju z głębokiego smażenia, można go ponownie użyć, ale warto dowiedzieć się kilku rzeczy na temat żywotności oleju.

Czy można ponowinie użyć oleju?

W zależności do czego i jak długo olej był używany, czasem nadaje się do ponownego smażenia, a czasem należy go od razu po prostu wylać. Chodzi o olej do głębokiego smażenia.
/ 02.07.2010 15:35
Jeśli został Ci cały garnek oleju z głębokiego smażenia, można go ponownie użyć, ale warto dowiedzieć się kilku rzeczy na temat żywotności oleju.

Co psuje olej?

Im dłużej olej jest podgrzewany i wystawiony na działanie światła oraz tlenu, tym gorzej. Pod wpływem działania lipazy i innych enzymów, a także w reakcji z tlenem, olej ulega powolnemu jełczeniu.

Temperatura – im wyższa temperatura smażenia, tym szybciej olej traci swoje właściwości. Jeśli go przypalisz (zaczyna dymić) – nie wolno go pod żadnym pozorem użyć. Poczekaj aż ostygnie i wylej.

Resztki – im więcej w oleju np. przypraw, masła, resztek jedzenia i … soli ze smażonych potraw, tym szybciej olej się psuje. Co ważne – sól obniża właściwości grzewcze oleju. Pamiętajmy o tym, smażąc osolone mięso. Przy ewentualnym drugim użyciu takiego posolonego oleju, będzie się on dłużej rozgrzewał.

Inne tłuszcze – im więcej różnorodnych typów tłuszczu w oleju, tym szybciej przebiega proces jełczenia..

Zużycie – za każdym razem, gdy smażymy na tym samym oleju, jego jakość spada. Maksymalnie olej do głębokiego smażenia można wykorzystać 3 razy, o ile zastosujesz się do poniższych rad.

Zobacz także: Doceń olej rzepakowy

Jeśli już decydujesz się ponownie użyć oleju do głębokiego smażenia…

1. Wyłącz ogień pod olejem tak szybko, jak tylko skończysz smażenie. Długotrwałe grzanie przyspiesza proces jełczenia

2. Poczekaj, aż olej ostygnie, a następnie przefiltruj go i przelej z powrotem do nieprzezroczystego, zamykanego naczynia. Nigdy nie przelewaj gorącego oleju.

3. Olej można filtrować przez kilka warstw gazy, ręczniki papierowe lub filtry do kawy. Im ściślejsze sito, tym więcej wyłapie drobinek.

4. Przechowuj olej w zamkniętym, nieprzezroczystym pojemniku, w chłodnym miejscu lub lodówce.

6. Za każdym razem po użyciu oleju, trzymaj się następujących zasad: umyj naczynie, filtruj olej, przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.

7. Jeśli z jakichś powodów olej nabrał obcych smaków lub zapachów – wylej go od razu.

Polecamy: Po czym poznać, że olej nie nadaje się do smażenia

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/18.06.2016 21:42
A ja wystrzegam się firm, które udają zwykłych czytelników tworząc kryptoreklame!
/22.10.2014 10:08
Ja staram się wystrzegać domowych sposobów i olej oddaje do http://www.euro-eko-polska.pl/ dla mnie to jedyne rozsądne wyjście. Nie psuję środowiska a jednocześnie mogę przyczynić się do rozowju czyjejs firmy.