Brązowy ryż – zdrowa podstawa obiadu

Brązowy ryż jest zdrowszy od białego, a wcale nie mniej smaczny. Oto propozycja na obiad na bazie brązowego ryżu.
/ 30.01.2013 12:03

Brązowy ryż

Fot. Fotolia

Ryż brązowy to nic innego jak częściowo obłuskane, naturalne, pełnoziarniste ziarna ryżu o wydłużonym kształcie i brązowym kolorze. Najmniej przetworzony i jednocześnie zawierający najwięcej składników  odżywczych. Bogaty w witaminy z grupy B: B1, B2, B6, witaminę E, PP, kwas pantotenowy, magnez, potas, selen, cynk i miedź. Idealny dla osób stosujących dietę bezglutenową czy, po odpowiednim przetworzeniu, nawet dla małych dzieci. Chroni przed nadciśnieniem oraz zawałem serca. Korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi oraz obniża zły cholesterol. To pełnowartościowy, niskoglikemiczny produkt idealnie nadający się do walki z nadprogramowymi kilogramami.

Duża ilość zawartego w nim błonnika jest bardzo wolno trawiona przez organizm i zapewnia poczucie sytości na długie godziny. 

Zobacz także: Ile kalorii ma ryż?

Ryż brązowy z kurczakiem i ananasem

Poniżej przedstawiamy przykładowy przepis na pełnowartościowe danie składające się z brązowego ryżu, kurczaka i ananasa.

Składniki

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 puszka ananasa
  • 1  torebka długoziarnistego, brązowego ryżu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól, pieprz, czosnek
  • opcjonalnie sok z ½ cytryny

Przygotowanie

Kurczaka kroimy w cienkie paski. Posypujemy obficie, z dwóch stron, solą i czosnkiem. Wkładamy do miski, dodajemy miód, sos sojowy, sok z cytryny oraz olej. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin aż mięso się zamarynuje. Następnie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinno to zająć ok. 30 minut. W tym czasie wyjmujemy kurczaka z lodówki i smażymy na patelni. Kroimy ananasa w kostkę i dodajemy do smażącego się już kurczaka. Możemy go podlać odrobiną pozostałego soku z puszki. Jeżeli zajdzie taka potrzeba doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, cytryną lub/i miodem. Wykładamy ryż na talerz, na niego kładziemy przygotowanego kurczaka. Podajemy z zieloną herbatą.

Zobacz także: Rodzaje ryżu- który ryż wybrać?

Redakcja poleca

REKLAMA