AWOKADO: zastosowanie w wypiekach

sernik fot. Fotolia
Awokado to ciekawy składnik sałatek, kanapek oraz past. Przekonaj się, jak skutecznie może zastąpić masło w znanych i lubianych wypiekach na słodko!
Sylwia Kazimierczuk / 03.11.2017 13:29
sernik fot. Fotolia

Awokado jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Zawarty w nim zdrowy tłuszcz pozwala zastąpić kremowe masło w wielu tradycyjnych wypiekach. Sernik, babka piaskowa lub brownie - sprawdź i przekonaj się sama!

Sernik z awokado

Oto składniki na sernik z awokado:

  • 15 herbatników
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 2 opakowania serka kremowego
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • pół szklanki cukru do masy
  • opakowanie śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • starta skórka z limonki

Jak zrobić sernik z awokado?

Herbatniki kruszymy w misce za pomocą tłuczka. Następnie wlewamy olej i cukier. Dokładnie wszystko mieszamy i układamy na spód tortownicy. W osobnej misce miksujemy serek i dojrzałe awokado. Wlewamy śmietankę kremówkę, wsypujemy cukier i dodajemy sok i skórkę z limonki. Wszystko miksujemy na gładką masę i układamy na spodzie z herbatników. Wkładamy do lodówki na około 3-4 godziny do stężenia. tak przygotowany sernik dekorujemy kawałkami limonki i startą czekoladą.

Babka piaskowa z awokado

Oto składniki na babkę piaskową z awokado:

  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szklanka cukru pudru

Jak zrobić babkę piaskową z awokado?

Oddzielamy białka jaj od żółtek. Następnie ubijamy białka z cukrem na sztywną i puszystą masę. Dojrzałe awokado miksujemy w blenderze lub ugniatamy widelcem na gładko. Do ubitej masy stopniowo dodajemy żółtka i awokado. Wsypujemy wcześniej przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Tak przygotowaną masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 45 minut do suchego patyczka. Na koniec przygotowujemy lukier na bazie cukru pudru i soku z limonki. Przelewamy na gotowe i lekko wystudzone ciasto piaskowe.

Ciasto czekoladowe z awokado

Oto składniki na ciasto czekoladowe z awokado:

  • 3 szklanki mąki
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 2 szklanki wody
  • łyżka octu
  • 2 szklanki cukru

Jak zrobić ciasto czekoladowe z awokado?

Przesianą mąkę dodajemy do kakao, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. W osobnej misce ubijamy na gładko awokado z olejem, wodą i odrobiną octu, Mieszamy mokre składniki z suchymi. Dosypujemy cukier. Tak przygotowane ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po wystudzenia dekorujemy całość cukrem pudrem.

Muffinki z awokado

Oto składniki na muffinki z awokado:

  • szklanka mąki
  • pół szklanki kakao
  • szklanka cukru
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • szklanka mleka
  • ekstrakt waniliowy

Jak zrobić muffinki z awokado?

Do miski wsypujemy przesianą mąkę i kakao. Dodajemy cynamon, proszek do pieczenia oraz cukier. W osobnej misce rozdrabniamy awokado na gładką masę. Dolewamy mleko i ekstrakt waniliowy. Suche składniki łączymy z mokrymi tak, aby pozostały małe grudki. Układamy w formie papilotki i przelewamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 20 minut. Tak przygotowane muffinki z awokado możemy udekorować polewą czekoladową.

Brownie z awokado

Oto składniki na brownie z awokado:

  • 1 duże dojrzałe awokado
  • łyżeczka oleju
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • pół szklanki kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki mąki
  • szczypta soli

Jak zrobić brownie z awokado?

Dojrzałe awokado rozdrabniamy z łyżeczką oleju. Jajka ucieramy na gładką i puszysta masę razem z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i szczyptą soli. Wlewamy na formę wyłożona papierem do pieczenia. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 50 minut.

Zobacz inne porady kulinarne

Redakcja poleca

REKLAMA