Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 3 obrane i pokrojone w półplasterki marchewki
  • 3 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
  • opłukany i pokrojony w dużą kostkę filet z dorsza ze skórą
  • opłukany i pokrojony w dużą kostkę filet z tołpygi ze skórą
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 2 jajka
  • 6 czubatych łyżek mąki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka masła
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 1/2 posiekanego pęczka koperku
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. W garnku zagotuj bulion. Włóż marchew i masło, gotuj 5 min. Dodaj ziemniaki, listek laurowy i pieprz w ziarenkach. Przykryj, gotuj 15 min.
  2. Z jajek i mąki przygotuj ciasto. Łyżeczką kładź do bulionu porcje ciasta. Gotuj minutę. Dodaj śmietanę, wymieszaj, na wierzchu ułóż kawałki ryby. Gotuj kolejne 10 min pod przykryciem. Zupę rybną dopraw pieprzem i ew. solą. Przed podaniem posyp koperkiem.
Reklama
Reklama
Reklama