Przepis na udziec sarni pieczony
Pieczony udziec sarni to wyjątkowe danie na równie wyjątkową okazję. Zobacz, jak je przyrządzić!
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 2 kg udźca sarniego z kością,
- 1/2 litra wody,1/5 kg tłustego boczku wieprzowego,
- 1 cebula,
- 1/2 selera,
- 4 ząbki czosnku,
- 1/4 litra bulionu z kości,
- 3 łyżki smalcu,
- 2 łyżki mąki żytniej,
- 1/5 litra kwaśnej pełnotłustej śmietany,
- sól,
- pieprz,
- marynata do sarniny.
Przygotowanie:
Umyte mięso wyfiletować. Przełożyć do szklanego naczynia lub garnka emaliowanego i zalać marynatą, wstawić do lodówki na 3 dni. Każdego dnia dwa razy dziennie obracać.
W temperaturze 250 stopni upiec na brązowo kość. Przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, gotować na niewielkim ogniu aż do odparowania.
Sarninę wyjąć z marynaty, osączyć i wytrzeć, naszpikować słupkami boczku i czosnku, natrzeć pieprzem a i oprószyć mąką. Na silnie rozgrzanym smalcu usmażyć mięso z każdej strony.
Pokrojony w kostkę seler chwile pogotować w osolonej wodzie.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć selerem i pół krążkami cebuli. Piec 2-3 godziny w temperaturze 250 stopni, od czasu do czasu polewając bulionem i sosem spod pieczeni. Po upieczeniu wytworzony sos połączyć ze śmietaną i doprawić do smaku solą i pieprzem.