Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 2 kg udźca sarniego z kością,
  • 1/2 litra wody,1/5 kg tłustego boczku wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 1/2 selera,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/4 litra bulionu z kości,
  • 3 łyżki smalcu,
  • 2 łyżki mąki żytniej,
  • 1/5 litra kwaśnej pełnotłustej śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • marynata do sarniny.
Reklama
Przygotowanie:

Umyte mięso wyfiletować. Przełożyć do szklanego naczynia lub garnka emaliowanego i zalać marynatą, wstawić do lodówki na 3 dni. Każdego dnia dwa razy dziennie obracać.

W temperaturze 250 stopni upiec na brązowo kość. Przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, gotować na niewielkim ogniu aż do odparowania.

Sarninę wyjąć z marynaty, osączyć i wytrzeć, naszpikować słupkami boczku i czosnku, natrzeć pieprzem a i oprószyć mąką. Na silnie rozgrzanym smalcu usmażyć mięso z każdej strony.
Pokrojony w kostkę seler chwile pogotować w osolonej wodzie.

Reklama

Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć selerem i pół krążkami cebuli. Piec 2-3 godziny w temperaturze 250 stopni, od czasu do czasu polewając bulionem i sosem spod pieczeni. Po upieczeniu wytworzony sos połączyć ze śmietaną i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Reklama
Reklama
Reklama