Tarta z porem - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na smaczną tartę na słono!
Opublikowano: 26.06.2014, 09:00
Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
Na ciasto:
Reklama
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 10 dag masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
Na masę:
- 2 duże pory
- 20 czarnych oliwek
- 10 dag sera rokpol
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na tartę z porem!
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Foremkę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i wylep ciastem.
- Oczyszczone pory pokrój w półtoracentymetrowe kawałki, obsmaż na maśle.
- Ostudź, rozłóż na cieście, posyp oliwkami i pokrojonym w kostkę serem.
- Jajka wymieszaj z jogurtem, śmietaną, dopraw solą, pieprzem i gałką.
- Masą polej pory, posyp czerwonym pieprzem.
- Piecz 40 minut w temp. 185 st. C.
Reklama
Sprawdź inne przepisy na tarty:
Tarta czekoladowa - przepis
Tarta z rabarbarem - przepis
Tarta cebulowo-serowa - przepis
Reklama
Reklama
Reklama