Pizza na grubym cieście

- Irena Piotrak
Składniki:
- 40 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 200 ml wody
- 50 ml mleka
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki keczupu
- oregano
- 5 dag wędzonego boczku
- 2–3 pieczarki
- kawałek papryki
- 10 dag sera mozzarella
- olej do formy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Mąkę wysyp na stolnicę. Uformuj w stożek, zrób w nim wgłębienie. Wkrusz do niego drożdże, dodaj oliwę, sól i wodę wymieszaną z mlekiem. Wyrób ciasto. Uformuj je w kulę, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
2. Boczek pokrój w słupki. Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki. Paprykę umyj, pokrój na plasterki, usuń nasionka. Ser zetrzyj na tarce.
3. Dużą okrągłą formę wysmaruj olejem. Ciasto rozwałkuj na dość duży cienki placek. Przełóż go do formy.
4. Przecier pomidorowy wymieszaj z keczupem, dodaj roztarte oregano, przypraw solą i pieprzem. Przygotowanym sosem posmaruj placek.
5. Równomiernie rozłóż na nim przygotowane dodatki, posyp startym serem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6. Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 220 st. C i piecz ok. 30 minut.