Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 35 dag mąki
  • jajko
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • sól

Na farsz:

  • 60 dag ziemniaków
  • 10 dag boczku
  • cebula
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem!

  1. Z mąki, jajka, wody i szczypty soli zagnieć ciasto pierogowe.
  2. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką, aby nie wyschło.
  3. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj na tarce, ale nie na miazgę, a na drobne wiórki, odsącz sok, a osiadłą mączkę dodaj do startych ziemniaków.
  4. Boczek drobno pokrój i lekko podsmaż.
  5. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na tym samym tłuszczu co boczek.
  6. Ziemniaki, boczek i cebulę wymieszaj, dopraw dość obficie solą i pieprzem.
  7. Ciasto rozwałkuj, wycinaj kółka, nakładaj farsz i formuj pierogi.
  8. Wkładaj na posoloną wrzącą wodę, gotuj około 10 minut od momentu wypłynięcia.
  9. Jeśli lubisz, podsmaż je na maśle.
Reklama

Zobacz inne przepisy na pierogi:

Pierogi ze śliwkami - przepis Ani Starmach
Pierogi z bananami - przepis

Reklama
Reklama
Reklama