Reklama
Ilość kalorii: 980
Czas przygotowania: 70 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 25 dag kremowego serka twarogowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
Reklama

Farsz:

  • 25 dag wędzonego boczku
  • 20 dag sera żółtego
  • 2 łyżki masła
  • żółtko
  • sól
  • pieprz
  • 5 dag płatków migdałowych

Oraz:

  • białko
Przygotowanie:
Reklama
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, chłodź 30 minut. Boczek zmiel, ser zetrzyj na drobnej tarce. Masło utrzyj z żółtkiem, dopraw solą, pieprzem. Mieszając, porcjami dodaj boczek, ser i pokruszone płatki migdałowe.
  2. Ciasto podziel na 2 części, każdą rozwałkuj na prostokąt i pokrój na kwadraty o boku 10 cm. Na każdy nałóż farsz i sklej po przekątnej. Brzegi dociśnij widelcem. Pierogi ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj białkiem, piecz 20 minut (200 st.).
Reklama
Reklama
Reklama