Reklama

Głównym składnikiem kopytek są ugotowane ziemniaki. Należy je zmielić i wyrobić na elastyczną masę wraz z mąką, jajkami, solą i innymi przyprawami. To dobry pomysł na wykorzystanie nadmiaru ziemniaków z obiadu poprzedniego dnia.

Reklama

Bez żadnego dodatku kopytka mogą być uzupełnieniem dania głównego - pasują np. do mięsa i surówki. Z kolei polane sycącym sosem lub wzbogacone innymi składnikami, mogą stać się samodzielną potrawą i stanowią pyszny pomysł na obiad. Najpopularniejsze wariacje to kopytka z serem, kopytka leniwe, kopytka ze szpinakiem, kopytka z sosem, kopytka z twarogiem oraz kopytka z sosem pieczarkowym.

Przepis na kopytka z serem

Składniki:

  • 250 g sera białego,
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • jajko,
  • odrobina soli,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki na kopytka obierz i ugotuj. Gdy wystygną, zmiel je w maszynce do mielenia mięsa lub przeciśnij przez praskę.
  2. Rozdrobnione ziemniaki wymieszaj z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną, białym serem oraz jajkiem.
  3. Wyrób ciasto na kopytka i uformuj z niego długie wałeczki.
  4. Wałeczki krój na małe kopytka, jeśli ciasto za bardzo będzie się kleiło, podsypuj je mąką.
  5. Zagotuj osolony wrzątek, wrzucaj na niego kopytka z serem. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez 1-2 minuty.

fot. Kopytka z serem/Adobe Stock, kreatorex

Przepis na kopytka leniwe

Kopytka leniwe (nazywane też po prostu kluskami leniwymi) to kluseczki serwowane w wersji na słodko. Jeśli nie masz w pogotowiu ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, to również dużo szybsza wersja - nie musisz specjalnie obierać i gotować ziemniaków, wystarczy użyć sera twarogowego.

Składniki:

  • 500 g sera białego,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • odrobina soli,
  • zasmażona bułka tarta do serwowania kopytek,
  • odrobina cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Ser porozgniataj widelcem, dodaj do niego mąki i jajka. Wymieszaj i wyrób ciasto.
  2. Uformuj z ciasta podłużne wałeczki i krój na kopytka.
  3. Gotuj kopytka leniwe w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  4. Zasmaż bułkę tartą z cukrem, posyp nią gotowe kopytka leniwe.
fot. Kopytka leniwe z serem/Adobe Stock, Arkadiusz Fajer

Przepis na kopytka ze szpinakiem

Szpinak nie tylko sprawia, że kopytka stają się jeszcze zdrowszym i bardziej wartościowym posiłkiem, ale również poprawia walory estetyczne - zielone kluseczki to efektowny dodatek do dania głównego.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • odrobina soli,
  • 300 g szpinaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj i przestudź.
  2. Zmiel je w maszynce do mielenia mięsa lub przepuść przez praskę.
  3. Szpinak przesmaż na patelni, aż odparuje z niego nadmiar wody. Odciśnij go i rozdrobnij blenderem.
  4. Połącz ziemniaki z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, szpinakiem, a także jajkami.
  5. Wyrabiaj na ciasto.
  6. Z ciasta uformuj długie wałeczki, potem pokrój je na krótkie kawałki, aby powstały kopytka ze szpinakiem.
  7. Gotuj w osolonym wrzątku przez minutę od wypłynięcia.
fot. Kopytka ze szpinakiem/Adobe Stock, Monika
Reklama

Więcej przepisów na kopytka:

Reklama
Reklama
Reklama