Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 4 twarde średniej wielkości gruszki
  • 1 cytryna
  • 5–6 łyżek konfitury żurawinowej (może być żurawina do mięs ze słoika)
  • 3-cm kawałek świeżego kłącza imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka posiekanych włoskich orzechów
Reklama
Przygotowanie:
  1. Gruszki umyj, osusz i przetnij na pół. Z każdej połówki zetnij podłużny plasterek i łyżeczką usuń gniazda nasienne z częścią miąższu.
  2. Z cytryny cienko zestrugaj skórkę i wyciśnij sok. Wydrążone gruszki skrop w środku sokiem cytrynowym i posyp brązowym cukrem. Imbir obierz i przeciśnij przez praskę do czosnku.
  3. Żurawinę wymieszaj z imbirem, miodem i rumem. Wydrążone gruszki napełnij przygotowanym nadzieniem. Ułóż na tackach do grillowania.
  4. Piecz nad żarzącymi się węglami około 10 minut, aż gruszki będą wystarczająco miękkie. Po zdjęciu z grilla posyp paseczkami skórki cytrynowej i posiekanymi orzechami.
Reklama
Reklama
Reklama