Golonka na kapuście - przepis składniki i przygotowanie
Typowe danie kuchni polskiej.

Opublikowano: 06.10.2014, 06:45
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 spore golonki wieprzowe
- 1 kg kapusty kiszonej
- 4 listki laurowe
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 l piwa
- słodka papryka
- po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- majeranek
- kminek
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na golonkę na kapuście!
- Opalone i oczyszczone golonki natrzyj mieszaniną z oleju, soli, pieprzu, papryki, majeranku, obłóż pokrojonym czosnkiem i odstaw na 12 godzin.
- Ułóż w naczyniu żaroodpornym, przedtem usuń z mięsa czosnek, piecz 30 minut w temperaturze 220 stopni C.
- Kapustę przesmaż na oleju z posiekaną cebulą.
- Dodaj listki laurowe, ziele, pieprz i majeranek.
- Obłóż kapustą golonki.
- Polej piwem.
- Temperaturę zmniejsz do 200 stopni C, piecz kolejne 2-2,5 godziny, często podlewając sosem, aż golonka będzie miękka.
Reklama
Zobacz przepisy na inne dania:
Pizza z cukinią - przepis
Zapiekanka z bakłażanem - przepis
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - przepis
Reklama
Reklama
Reklama