Reklama
Ilość kalorii: 450
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • duży bochenek (50 dag) czerstwego chleba
  • 1,5–2 szklanki mleka
  • 20 dag chudego wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 5–6 łyżek tartej bułki
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • mielona papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Reklama
Przygotowanie:
  1. Chleb pokrój, włóż do miski. W zależności od stopnia wysuszenia chleba wlej 1,5–2 szklanki mleka. Odstaw.
  2. Cebule i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż 5 min, mieszając. Namoczony chleb (nie odciskając) zmiel z podsmażonym boczkiem. Wbij jajko, dopraw majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Masę wymieszaj. Uformuj płaskie kotlety. Panieruj je w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Usmaż na oleju. Podawaj z tartym chrzanem.
Reklama
Reklama
Reklama