Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 0,75 kg wołowiny (z udźca)
  • 25 dag czerwonej fasoli
  • 2 cebule
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 2 papryczki chili
  • 4 łyżki oliwy
  • mielona papryka
  • mielony kminek
  • oregano
  • natka pietruszki lub kolendry
  • sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Fasolę przebierz, umyj, zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz.
  2. Mięso umyj, osusz, pokrój w małą kostkę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, włóż cebulę, posiekany czosnek i smaż, aż cebula stanie się szklista. Dodaj mięso. Mieszając, smaż 5–6 minut, aż mięso się zrumieni. Oprósz kminkiem, mieloną papryką, oregano, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  3. Włóż ugotowaną fasolę. Dodaj oczyszczone, drobno pokrojone papryczki chili oraz sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na cząstki pomidory. Podlej kilkoma łyżkami wody i duś pod przykryciem na wolnym ogniu około godziny. Ponownie dopraw do smaku, posyp posiekaną natką pietruszki.
Reklama
Reklama
Reklama