Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 40 dag mąki
  • szklanka letniej niegazowanej wody
  • 3 dag drożdży (w zimie 4 dag)
  • 4 łyżki oliwy
  • płaska łyżka grubej soli morskie
  • łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru

Na farsz:

  • 30 dag szynki pokrojonej w kostkę
  • 3 kolorowe papryki
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 kulki mozzarelli porwanej na kawałki
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżeczka suszonego oregano
  • mąka do posypania stolnicy
Przygotowanie:

Zobacz przepis na calzone z papryką i szynką!

  1. Mąkę przesiej na stolnicę.
  2. W wodzie rozpuść drożdże razem z cukrem.
  3. Sól zalej łyżką wody, odstaw na 3 minuty.
  4. Do mąki wlej drożdże, wodę z moczenia soli, oliwę.
  5. Zagnieć luźne ciasto, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  6. W tym czasie na 3 łyżkach oliwy przesmaż papryki z cebulą i czosnkiem.
  7. Przełóż na sitko, aby pozbyć się nadmiaru soku.
  8. Na reszcie oliwy przesmaż szynkę.
  9. Połącz z papryką, dopraw solą, pieprzem, oregano.
  10. Ciasto podziel na dwie części, uformuj cienkie placki, obłóż farszem, posyp serem, zlep brzegi, formując wielki pieróg.
  11. Ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj oliwą i piecz 25 minut w temperaturze 250 stopni C.
Reklama

Zobacz inne pomysły na smaczny obiad:

Przepis na domową pizzę
Kotlety z ciecierzycy - przepis
Kurczak po hindusku - przepis

Reklama
Reklama
Reklama