Reklama
Składniki:

- 1,5 kg surowego boczku (gruby kawałek)
- 40 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 2 cebule
- 1 czerstwa kajzerka
- pół szklanki mleka
- 1–2 łyżki miodu
- 3–4 ząbki czosnku
- 2–3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju
- pół szklanki piwa
- mielony kminek, imbir, majeranek
- sól, pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Boczek natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, kminkiem, imbirem, majerankiem, solą i pieprzem. Zawiń w folię i odłóż na noc do lodówki.

2. Przygotuj farsz: do mielonego mięsa wieprzowego dodaj surowe jajko, przesmażoną na oleju posiekaną drobno cebulę oraz namoczoną w mleku dokładnie odciśniętą kajzerkę. Dodaj do farszu natkę oraz sól i pieprz do smaku.

3. Boczek natnij w środku na całej długości tak, aby powstała szeroka kieszeń. Napełnij ją farszem. Posmarujwierzch miodem. Ułóż w brytfance, podlej piwem.

Reklama

4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około 1,5 godziny, polewając sosem z pieczenia.

Reklama
Reklama
Reklama