Na krążki rybne potrzebne ci będą:
1 kg ryb
1 łyżka masła
1 jajo
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
1 namoczona w mleku bułka
4 łyżki bułki tartej lub mleka w proszku
20 dkg masła
sól, pieprz
(ewentualnie pół puszki odsączonej
kukurydzy)
Chrzan ze słoiczka lub sos chrzanowy na zimno (chrzan ze słoiczka, odrobina majonezu i jogurtu i sól).
Polecamy: Co trzeba wiedzieć o pieczeniu ryb?
Krążki rybne można zrobić praktycznie z każdego rodzaju ryb. Najłatwiej jest najpierw rybę ugotować lub upiec (zajmuje to naprawdę chwilkę) – nie potrzebne są żadne przyprawy.
Potem obieramy ją z ości i ewentualnie ze skóry, mielimy w melakserze (jeśli dodajemy kukurydzę – również ją mielimy), dodajemy sól, pieprz, przesmażoną w maśle cebulkę, wbijamy całe jajko, dodajemy wyciśniętą bułkę i całość dokładnie wyrabiamy.
Polecamy: Zadbaj o bezpieczeństwo smażenia
Następnie formujemy z masy okrągłe placuszki, panierujemy w bułce tartej lub w mleku w proszku (będą delikatniejsze). W placuszku robimy palcem dziurkę i smażymy na gorącym maśle.
Chrzan doskonale komponuje się z rybami. Maluchy jednak nie przepadają za nim. Za to dorośli jak najbardziej. Zatem dla tych, którzy sobie życzą – na rybne krążki kładziemy (do dziurki) kleks chrzanu.