Wigilijne krążki rybne dla najmłodszych

Krążki rybne to idealny sposób na rybę dla najmłodszych.
Krążki rybne to fantastyczna metoda na przekonanie naszych najmłodszych do ryb. Nikt bowiem nie życzyłby sobie przy wigilijnym stole awantur i wrzasków o jedzenie.
/ 29.05.2019 17:00
Krążki rybne to idealny sposób na rybę dla najmłodszych.

Na krążki rybne potrzebne ci będą:
1 kg ryb
1 łyżka masła
1 jajo
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
1 namoczona w mleku bułka
4 łyżki bułki tartej lub mleka w proszku
20 dkg masła
sól, pieprz
(ewentualnie pół puszki odsączonej
kukurydzy)

Chrzan ze słoiczka lub sos chrzanowy na zimno (chrzan ze słoiczka, odrobina majonezu i jogurtu i sól).

Polecamy: Co trzeba wiedzieć o pieczeniu ryb?

Krążki rybne można zrobić praktycznie z każdego rodzaju ryb. Najłatwiej jest najpierw rybę ugotować lub upiec (zajmuje to naprawdę chwilkę) – nie potrzebne są żadne przyprawy.

Potem obieramy ją z ości i ewentualnie ze skóry, mielimy w melakserze (jeśli dodajemy kukurydzę – również ją mielimy), dodajemy sól, pieprz, przesmażoną w maśle cebulkę, wbijamy całe jajko, dodajemy wyciśniętą bułkę i całość dokładnie wyrabiamy.

Polecamy: Zadbaj o bezpieczeństwo smażenia

Następnie formujemy z masy okrągłe placuszki, panierujemy w bułce tartej lub w mleku w proszku (będą delikatniejsze). W placuszku robimy palcem dziurkę i smażymy na gorącym maśle.

Chrzan doskonale komponuje się z rybami. Maluchy jednak nie przepadają za nim. Za to dorośli jak najbardziej. Zatem dla tych, którzy sobie życzą – na rybne krążki kładziemy (do dziurki) kleks chrzanu.

Redakcja poleca

REKLAMA