Wieprzowina z owocami - przepis

Mięso pokrój w grube plastry i podawaj z ryżem oraz jarzynką z czerwonej kapusty.
/ 21.12.2012 10:01
DRUKUJ PRZEPIS
Wieprzowina z owocami - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,3 kg wieprzowiny (tzw.myszki)
  • 20 dag czerwonych winogron
  • 5 dag rodzynek królewskich
  • 3–4 jabłka (szara reneta, gala)
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 2–3 łyżki oliwy
  • rozmaryn
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Mięso umyj, osusz. Ostrym nożem zrób w nim dwie kieszonki. Dokładnie natrzyj solą, pieprzem, rozmarynem.
  2. Rodzynki oraz winogrona opłucz. Do jednej kieszonki  zrobionej w mięsie włóż rodzynki, a do drugiej winogrona. Przełóż pieczeń do formy, podlej winem, a wierzch posmaruj oliwą.
  3. Piecz w temp. 180 stopni około 1,5 godziny. W czasie pieczenia mięso polewaj sosem, aby nie wyschło. 20 minut przed końcem pieczenia do brytfanny dołóż ćwiartki jabłek.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA