Składniki:
- 1,3 kg wieprzowiny (tzw.myszki)
- 20 dag czerwonych winogron
- 5 dag rodzynek królewskich
- 3–4 jabłka (szara reneta, gala)
- szklanka białego wytrawnego wina
- 2–3 łyżki oliwy
- rozmaryn
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz. Ostrym nożem zrób w nim dwie kieszonki. Dokładnie natrzyj solą, pieprzem, rozmarynem.
- Rodzynki oraz winogrona opłucz. Do jednej kieszonki zrobionej w mięsie włóż rodzynki, a do drugiej winogrona. Przełóż pieczeń do formy, podlej winem, a wierzch posmaruj oliwą.
- Piecz w temp. 180 stopni około 1,5 godziny. W czasie pieczenia mięso polewaj sosem, aby nie wyschło. 20 minut przed końcem pieczenia do brytfanny dołóż ćwiartki jabłek.