Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 240 ml wrzącej wody,
- 2 płaskie łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Łazanki to danie, które najbardziej kojarzy się z Bożym Narodzeniem. W końcu to wtedy podaje się łazanki z kapustą, makiem lub jako dodatek do zupy grzybowej. Wiele osób korzysta wyłącznie z gotowych łazanek – w końcu to o wiele szybsze i prostsze. My jednak polecamy zrobienie domowego makaronu. To wcale nie jest trudne!
Łazanki można zrobić z ciasta, które zostało po lepieniu pierogów. Jeśli robisz je z ciasta bez jajka, po pokrojeniu możesz je także wysuszyć i zachować na później! Jak zrobić tradycyjne łazanki?
- Mąkę przesiej przez sito. Dodaj sól.
- Stopniowo dolewaj wrzątek i mieszaj ciasto za pomocą drewnianej łyżki (wtedy nie ma szans, że się oparzysz).
- Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Przykryj ściereczką i zostaw na około 5 minut
- Rozwałkuj ciasto na grubość 1 mm i oprósz mąką. Zwiń je w rulon i pokrój na centymetrowe plastry.
- Każdy z plastrów pokrój w kwadraty.
- Gotuj w osolonej wodzie do miękkości – przez około 5 minut. Smacznego!
Więcej podstawowych przepisów, które przydadzą się w twojej kuchni:
Sos beszamelowy
Masło klarowane
Biszkopt z 4 jaj