Tradycyjne łazanki. Idealne do zupy lub jako osobne danie

Łazanki to bardzo prosty makaron, który pasuje do każdej zupy. Do ich zrobienia wystarczą zaledwie 3 składniki: mąka, wrząca woda oraz odrobina soli.
Urszula Wilczkowska / 09.01.2020 12:15
DRUKUJ PRZEPIS
Tradycyjne łazanki. Idealne do zupy lub jako osobne danie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 400 g mąki pszennej,
  • 240 ml wrzącej wody,
  • 2 płaskie łyżeczki soli.
Przygotowanie:

Łazanki to danie, które najbardziej kojarzy się z Bożym Narodzeniem. W końcu to wtedy podaje się łazanki z kapustą, makiem lub jako dodatek do zupy grzybowej. Wiele osób korzysta wyłącznie z gotowych łazanek – w końcu to o wiele szybsze i prostsze. My jednak polecamy zrobienie domowego makaronu. To wcale nie jest trudne!

Łazanki można zrobić z ciasta, które zostało po lepieniu pierogów. Jeśli robisz je z ciasta bez jajka, po pokrojeniu możesz je także wysuszyć i zachować na później! Jak zrobić tradycyjne łazanki?

  1. Mąkę przesiej przez sito. Dodaj sól.
  2. Stopniowo dolewaj wrzątek i mieszaj ciasto za pomocą drewnianej łyżki (wtedy nie ma szans, że się oparzysz).
  3. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Przykryj ściereczką i zostaw na około 5 minut
  4. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 mm i oprósz mąką. Zwiń je w rulon i pokrój na centymetrowe plastry.
  5. Każdy z plastrów pokrój w kwadraty.
  6. Gotuj w osolonej wodzie do miękkości – przez około 5 minut. Smacznego!

Więcej podstawowych przepisów, które przydadzą się w twojej kuchni:
Sos beszamelowy
Masło klarowane
Biszkopt z 4 jaj

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)