Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 8 placków tortilli
- 50 dag mielonej wołowiny
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- 4 liście sałaty lodowej lub rzymskiej
- 8 łyżek majonezu
- chili w proszku
- oregano
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tortillę z mięsem mielonym!
- Na kilku łyżkach oleju przesmaż posiekaną cebulę, dodaj mięso i smaż na dość dużym ogniu, rozgniatając widelcem grudki mięsa.
- Dodaj rozgnieciony czosnek, koncentrat pomidorowy i 1/2 szklanki wody.
- Dopraw chili, oregano, solą, pieprzem i odrobiną cukru.
- Duś, aż połowa płynu odparuje.
- Do mięsa dołóż osączoną kukurydzę i fasolę. Podgrzej.
- Tortille ułóż na blasze i podgrzej w piekarniku.
- Gorące posmaruj majonezem, na środku ułóż opłukane i porwane liście sałaty, przykryj gorącym mięsem.
- Placki zwiń, zepnij wykałaczkami.
- Tortille podawaj z surówką z białej kapusty.