Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na naleśniki:
- 17 dag mąki
- jajko
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 50 ml oleju
- szczypta soli
Na nadzienie:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- śmietana
- 4 jajka
- 20 dag tartego sera żółtego
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tort szpinakowy!
- Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe, a następnie usmaż na małej patelni naleśniki o średnicy 18-20 cm.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
- Szpinak rozmroź na patelni. Dodaj śmietanę, przesmaż na patelni przez kilka minut.
- Dodaj jajka i dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką.
- Wsyp 3/4 tartego sera i dokładnie wymieszaj.
- Na dno małej tortownicy o średnicy 18 cm połóż dwa naleśniki.
- Na nie wyłóż cienką warstwę nadzienia szpinakowego i przykryj kolejnym plackiem.
- Znów wyłóż warstwę nadzienia i tak do wyczerpania składników, pamiętając, aby ostatni był naleśnik.
- Całość posyp pozostałym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Zobacz więcej przepisów ze szpinakiem:
Pieczarki faszerowane szpinakiem - przepis
Pieczone pierogi ze szpinakiem - przepis
Placki ze szpinaku - przepis Ani Starmach
Kluski ziemniaczane ze szpinakiem - przepis
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - przepis