Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 4 szklanki delikatnego bulionu z kurczaka lub warzyw
- cukinia pokrojona w plastry
- duża papryka czerwona przekrojona na 6 części
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki oliwy czosnkowej lub o smaku chili
- 25 dag mozzarelli
- 10 dag tartego ostrego twardego sera
- suszone oregano lub bazylia
- pieprz
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj w bulionie, aż wchłonie cały płyn i zmięknie. Do gorącego dodaj oliwę i starty ser. Dopraw pieprzem. Warzywa ułóż na blasze. Cukinię polej olejem, posyp ziołami i piecz, aż zmięknie, a paprykę ok. 20 minut, aż skórka sczernieje. Włóż ją na 10 minut do torebki foliowej, obierz.
- Mozzarellę pokrój w plastry. Okrągłą foremkę wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż po kilka plastrów cukinii, papryki i mozzarelli, tak aby lekko nachodziły na siebie. Nałóż część ryżu, przykryj plastrami cukinii, znów nałóż ryż i przykryj plastrami sera oraz papryki. Przykryj wystającymi kawałkami folii. Dobrze dociśnij (deseczką i np. pełnym słoikiem). Chłodź 3 godziny. Podawaj z sosem pesto wymieszanym z jogurtem.