Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Obłożenie:
- 25 dag ricotty
- 15 dag mascarpone
- 3 jajka
- 25 dag pomidorków koktajlowych
- łyżka świeżego tymianku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę z ricottą i mascarpone!
- Z mąki, masła, proszku do pieczenia oraz kilku łyżek wody zagnieć kruche ciasto.
- Prostokątną foremkę o bokach 26 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozłóż w niej ciasto.
- Spód nakłuj widelcem.
- Sery wymieszaj z jajkami, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Tak przygotowaną masę rozłóż na cieście.
- Nadzienie obłóż połówkami pomidorków koktajlowych, posyp świeżym tymiankiem.
- Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 185°C, aż masa się zetnie.