Tarta z brokułami fot. Fotolia

Tarta z brokułami i serem - przepis

Do tarty możesz podać różowe półwytrawne wino. Przygotuj pyszną kolację dwa dwojga!
/ 05.04.2013 16:03
Tarta z brokułami fot. Fotolia

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2–4 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • 1 róża brokułów
  • 3–4 pieczarki
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 150 ml gęstej śmietany (najlepiej 18% tłuszczu)
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • 5 dag startego żółtego sera
  • łyżka startego parmezanu

Sposób wykonania:

  1. Schłodzone masło posiekać z mąką, dodać śmietanę, olej, sól i trochę zimnej wody. Szybko zarobić kruche ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, schłodzić.
  2. Brokuły oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki, wrzucić na lekko osolony wrzątek, ugotować na półmiękko, ostudzić.
  3. Pieczarki oczyścić, opłukać, osączyć, pokroić na plasterki, przesmażyć na maśle.
  4. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wyłożyć nim dno i boki formy na tartę, ponakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć różyczki brokułu, posypać przesmażonymi pieczarkami.
  5. Jajka rozkłócić ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
  6. Brokuły posypać startym żółtym serem, zalać masą, oprószyć parmezanem.
  7. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C, piec ok. 30 minut.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (8)
/05.04.2018 22:07
Chcesz wyglądać seksownie i atrakcyjnie? Chcesz cieszyć się wspaniała sylwetką? Chcesz pokazać wszystkim, że możesz się zmienić? Wejdź teraz na stronę trenera IGORTRENERONLINE.PL i wygraj 10 tysięcy złotych! Innowacyjne metody treningowe, nowoczesne plany żywieniowe, fachowa suplementacja. Dzięki nim zmiany zachodzą ekstremalnie szybko! Wejdź teraz na stronę najlepszego trenera w Polsce igortreneronline.pl I zmień się nie do poznania nawet w ciągu jednego tygodnia! Pozbądź się tłuszczu na zawsze i zbuduj piękną smukłą sylwetkę lub muskularne ciało!
/11.03.2013 08:46
pychotka, ale rzeczywiście ciasto podpiekamy wcześniej. Pzoa tym polecam!
/23.11.2012 18:54
Ciasto należy podpiec ok.15 minut,zanim nałożymy farsz...
POKAŻ KOMENTARZE (5)