Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 kg mięsa wieprzowego od szynki
- 10 dag żółtego sera w kawałku
- 5 dag dużych złotych rodzynek
- sól
- pieprz
- tymianek
Przygotowanie:
Zobacz przepis na szynkę z rodzynkami i serem!
- W szynce wytnij nożem kieszeń, natrzyj mięso w środku i na zewnątrz solą oraz pieprzem.
- Ser pokrój w kostkę, wymieszaj z rodzynkami, napełnij nimi kieszeń, zaszyj bawełnianą nicią.
- Mięso przełóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny.
- Piecz pod przykryciem około 60 minut w temperaturze 200 stopni C.
- Podczas pieczenia podlewaj najpierw wodą, a następnie wytwarzającym się sosem.
- Następnie oprósz pieczeń tymiankiem, zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 stopni C i piecz jeszcze 30 minut.
Zobacz więcej przepisów na pyszne mięsa:
Schab w skorupce musztardowej - przepis
Polędwiczki w cieście - przepis
Mostek z jajkiem - przepis
Faszerowana pieczeń z indyka - przepis