Składniki:
- 6 ziemniaków,
- 6 pieczarek,
- 1 łyżka masła,
- 3 papryki kolorowe,
- 20 dag sera żółtego,
- 15 dag kiełbasy,
- 15 dag boczku,
- 2 cebule,
- olej,
- pietruszka,
- papryka słodka
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Delikatnie obrać i pokroić w plastry. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Usmażyć na maśle. Papryki umyć, oczyścić i pokroić w paski. Ser zetrzeć na tarce i wymieszać z posiekaną pietruszką i kawałkami papryki. Kiełbasę i boczek pokroić w cienki plasterki i podsmażyć. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dnie ułożyć plastry ziemniaków, na nich grzyby, potem kiełbasę i boczek oraz pokrojoną w krążki cebulę. Posypać serem i papryką. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 st.
Autor: Dzastmi.
Zobacz także inne przepisy w dziale Zapiekanki.