Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 25 dag mąki żytniej razowej
- 10 dag mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- szczypta proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki oleju
- 1/2 kg sporych truskawek
- masło i bułka tarta do formy
Na sos:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 100 ml słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na razowe naleśniki z truskawkami!
- Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, mleka, wody, jajek, 2 łyżek oleju i szczypty soli rozmieszaj ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany.
- Na szerokiej patelni usmaż dość grube naleśniki.
- Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
- Naleśniki luźno pozwijaj, następnie pokrój każdy na 4 i układaj pionowo w formie.
- Umyte truskawki oczyść z szypułek, pokrój na ćwiartki i powtykaj po jednej, dwie, w środek każdej naleśnikowej roladki.
- Jajka roztrzep ze śmietanką i cukrem. Zalej naleśniki.
- Zapiekankę przykryj aluminiową formą.
- Zapiekaj w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po 15 minutach zdejmij folię.
- Deser posyp cukrem.
Zobacz więcej przepisów z truskawkami:
Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami?
Rolada bezowa z truskawkami - przepis
Napoleonka z truskawkami - przepis
Tarta z truskawkami - przepis
Ciasto z truskawkami - przepis