Razowe naleśniki z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie

Pyszny obiad na słodko!
Weronika Kwaśniak / 27.05.2016 06:44
DRUKUJ PRZEPIS
Razowe naleśniki z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag mąki żytniej razowej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1/2 kg sporych truskawek
  • masło i bułka tarta do formy

Na sos:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 ml słodkiej śmietanki
Przygotowanie:

Zobacz przepis na razowe naleśniki z truskawkami!

  1. Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, mleka, wody, jajek, 2 łyżek oleju i szczypty soli rozmieszaj ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany.
  2. Na szerokiej patelni usmaż dość grube naleśniki.
  3. Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
  4. Naleśniki luźno pozwijaj, następnie pokrój każdy na 4 i układaj pionowo w formie.
  5. Umyte truskawki oczyść z szypułek, pokrój na ćwiartki i powtykaj po jednej, dwie, w środek każdej naleśnikowej roladki.
  6. Jajka roztrzep ze śmietanką i cukrem. Zalej naleśniki.
  7. Zapiekankę przykryj aluminiową formą.
  8. Zapiekaj w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po 15 minutach zdejmij folię.
  9. Deser posyp cukrem.

Zobacz więcej przepisów z truskawkami:

Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami?
Rolada bezowa z truskawkami - przepis
Napoleonka z truskawkami - przepis
Tarta z truskawkami - przepis
Ciasto z truskawkami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA