RAVIOLI: ravioli ze szpinakiem, ravioli z mięsem i inne

ravioli fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Ravioli to włoskie pierożki, które zachwycają delikatnym i aromatycznym nadzieniem – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 18.05.2017 15:51
ravioli fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Ravioli znane we Włoszech od pokoleń, zyskały swą sławę dzięki różnorodnym nadzieniom. W połączeniu ze szpinakiem, grzybami lub mięsem tworzą ciekawe i sycące kompozycje smaków. Do uzyskania kremowej konsystencji warto dodać ser ricotta, mozzarellę lub parmezan. Sprawdź nasze przepisy na ravioli!

Ravioli ze szpinakiem: przepis

Oto składniki na ravioli ze szpinakiem:

Nadzienie:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • szalotka
  • garść szpinaku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szklanka sera ricotta
  • jajko
  • garść tartego sera żółtego

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić ravioli ze szpinakiem?

Mieszamy mąkę, sól oraz jajka ze sobą i zagniatamy na stolnicy. W międzyczasie przygotowujemy składniki na nadzienie: podduszamy szpinak na patelni i dodajemy szalotkę, oliwę i smażymy do zbrązowienia. Dorzucamy ricottę, ser żółty i jajko do nadzienia. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy cały czas podsypując mąką. Na rozwałkowane ciasto układamy nadzienie i zakrywamy drugą częścią ciasta. Dzielimy na drobne, kwadratowe paczuszki i zagniatamy rogi. Tak przygotowane ravioli gotujemy przez 8 minut w osolonej wodzie. Tak przygotowane podajemy ze startym parmezanem i posiekaną pietruszką.

Ravioli z mięsem: przepis

Oto składniki na ravioli z mięsem:

  • 500 g mięsa mielonego
  • szczypta suszonego czosnku
  • szczypta oregano
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • garść startego sera żółtego
  • 50 g mozzarelli
  • 50 g ricotty

Jak zrobić ravioli z mięsem?

Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso i przyprawiamy. Dorzucamy zioła i odstawiamy do wystygnięcia. Dokładamy sery do mięsa i formujemy nadzienie, łącząc dokładnie wszystkie składniki. Gotowy makaron na ravioli wypełniamy farszem i dokładnie zaciskamy brzegi tworząc kwadratowe paczuszki. Gotujemy przez 8-10 minut w osolonej wodzie. Tak przygotowane ravioli idealnie smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany.

Ravioli z grzybami: przepis

Oto składniki na ravioli z grzybami:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 3 szklanki mąki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody

Nadzienie:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • średnia cebula
  • gałązka tymianku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 400 g pieczarek
  • pół szklanki ricotty
  • garść posiekanej pietruszki

Jak zrobić ravioli z grzybami?

Mąkę, jajka oraz oliwę zagniatamy razem tworząc giętkie i sprężyste ciasto. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Pokrojone pieczarki podsmażamy z przyprawami i ziołami razem z posiekaną cebulą. Do tak przygotowanych dodajemy ricottę oraz garść pietruszki. Nadzienie układamy na płachcie ciasta i nacinamy w formie kwadratowych paczuszek. Tak przygotowane ravioli gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Idealnie smakują podane z kremowym, grzybowym sosem.

Zobacz inne przepisy na obiad

Redakcja poleca

REKLAMA