Ravioli znane we Włoszech od pokoleń, zyskały swą sławę dzięki różnorodnym nadzieniom. W połączeniu ze szpinakiem, grzybami lub mięsem tworzą ciekawe i sycące kompozycje smaków. Do uzyskania kremowej konsystencji warto dodać ser ricotta, mozzarellę lub parmezan. Sprawdź nasze przepisy na ravioli!
Ravioli ze szpinakiem: przepis
Oto składniki na ravioli ze szpinakiem:
Nadzienie:
- łyżka oliwy z oliwek
- szalotka
- garść szpinaku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szklanka sera ricotta
- jajko
- garść tartego sera żółtego
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- szczypta soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić ravioli ze szpinakiem?
Mieszamy mąkę, sól oraz jajka ze sobą i zagniatamy na stolnicy. W międzyczasie przygotowujemy składniki na nadzienie: podduszamy szpinak na patelni i dodajemy szalotkę, oliwę i smażymy do zbrązowienia. Dorzucamy ricottę, ser żółty i jajko do nadzienia. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy cały czas podsypując mąką. Na rozwałkowane ciasto układamy nadzienie i zakrywamy drugą częścią ciasta. Dzielimy na drobne, kwadratowe paczuszki i zagniatamy rogi. Tak przygotowane ravioli gotujemy przez 8 minut w osolonej wodzie. Tak przygotowane podajemy ze startym parmezanem i posiekaną pietruszką.
Ravioli z mięsem: przepis
Oto składniki na ravioli z mięsem:
- 500 g mięsa mielonego
- szczypta suszonego czosnku
- szczypta oregano
- pół łyżeczki rozmarynu
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- garść startego sera żółtego
- 50 g mozzarelli
- 50 g ricotty
Jak zrobić ravioli z mięsem?
Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso i przyprawiamy. Dorzucamy zioła i odstawiamy do wystygnięcia. Dokładamy sery do mięsa i formujemy nadzienie, łącząc dokładnie wszystkie składniki. Gotowy makaron na ravioli wypełniamy farszem i dokładnie zaciskamy brzegi tworząc kwadratowe paczuszki. Gotujemy przez 8-10 minut w osolonej wodzie. Tak przygotowane ravioli idealnie smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany.
Ravioli z grzybami: przepis
Oto składniki na ravioli z grzybami:
Ciasto:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 3 szklanki mąki
- łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody
Nadzienie:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- średnia cebula
- gałązka tymianku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 400 g pieczarek
- pół szklanki ricotty
- garść posiekanej pietruszki
Jak zrobić ravioli z grzybami?
Mąkę, jajka oraz oliwę zagniatamy razem tworząc giętkie i sprężyste ciasto. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Pokrojone pieczarki podsmażamy z przyprawami i ziołami razem z posiekaną cebulą. Do tak przygotowanych dodajemy ricottę oraz garść pietruszki. Nadzienie układamy na płachcie ciasta i nacinamy w formie kwadratowych paczuszek. Tak przygotowane ravioli gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Idealnie smakują podane z kremowym, grzybowym sosem.