Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 2 średnie polędwiczki wieprz.
- 50 dag bobu
- 10 dag minipomidorków
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag tartego sera tylżyckiego
- 1/4 szklanki białego wina
- 1/2 pęczka natki
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso natrzeć musztardą, pieprzem i solą. Naciąć kieszeń. Bób obgotować, obrać. Połowę wymieszać z posiekanym ząbkiem czosnku, serem, solą, pieprzem.
- Farszem nadziać mięso, spiąć wykałaczką. Obsmażyć na oleju, przełożyć z tłuszczem do naczynia, przykryć i piec 20 min (200°C).
- Na maśle przesmażyć resztę posiekanego czosnku, dodać resztę bobu, podlać winem. Gdy odparuje, dodać przekrojone pomidorki i natkę. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Podawać do mięsa.