Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 40 dag mąki
- szklanka letniej niegazowanej wody
- 3dag drożdży
- 4 łyżki oliwy
- płaska łyżka grubej soli morskiej
- łyżka wody
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
Dodatki:
- 30 czarnych oliwek
- 20 plasterków salami
- 2 kulki mozzarelli pokrojonej w kostkę
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- papryka pokrojona w plasterki
- suszona bazylia i oregano
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pizzę z salami!
- Mąkę przesiej na stolnicę.
- W wodzie rozpuść drożdże razem z cukrem.
- Sól zalej łyżką wody i odstaw na 3 minuty.
- Do mąki wlej drożdże, wodę z moczenia soli, oliwę.
- Zagnieć luźne ciasto, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
- Ciasto rozciągnij na duży placek, ułóż na blasze, posmaruj przecierem, posyp połową sera, obłóż salami, oliwkami, papryką.
- Posyp ziołami i serem.
- Piecz 20 minut w temperaturze 250 stopni C.