Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- jajko
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- sól
- pieprz
- tymianek
Na farsz:
- 50 dag szpinaku (może być mrożony)
- 2 łyżki masła
- cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 15 dag mozzarelli
- gałka muszkatołowa
- łyżka soli do wody do gotowania pierogów
- olej do polania pierogów
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na pierogi ze szpinakiem!
- Na patelni rozgrzej masło.
- Zeszklij pokrojona w małą kostkę cebulę i czosnek, do cebulki dodaj dobrze osączony szpinak i chwilę smaż.
- Gdy szpinak puści sok, odlej go do kubeczka.
- Szpinak wystudź i dodaj pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę.
- Dopraw solą, pieprzem i gałką, dokładnie wymieszaj.
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj przyprawy.
- Wyrób ciasto, dolewając sok ze szpinaku i ok. 1/3 szklanki wody.
- Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Ciasto rozwałkuj na stolnicy i wykrawaj z niego kółka o średnicy 6 cm.
- Na każdym kawałku ciasta układaj po łyżeczce farszu i zlepiaj brzegi.
- Zagotuj 2 litry wody z jedną płaską łyżką soli.
- Wrzucaj pierogi na wrzącą wodę i gotuj 2-3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
- Pierogi wyjmij, odcedź i skrop olejem, aby się nie sklejały.