Składniki:
Farsz:- 25 dag soczewicy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- pół papryki
- olej
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 50 dag mąki
- 2 jajka
- ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
- sól
- szczypta kurkumy
Przygotowanie:
1. Soczewicę ugotuj na miękko w lekko osolonym wrzątku, odcedź.
2. Posiekaną cebulę, czosnek i paprykę przesmaż na 2 łyżkach oleju, połącz z soczewicą.
3. Dodaj posiekaną natkę, dopraw do smaku.
4. Z podanych składników zagnieć ciasto, odstaw na 15 min.
5. Cienko rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki, nadziewaj farszem i zlepiaj.
6. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku.
Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"
2. Posiekaną cebulę, czosnek i paprykę przesmaż na 2 łyżkach oleju, połącz z soczewicą.
3. Dodaj posiekaną natkę, dopraw do smaku.
4. Z podanych składników zagnieć ciasto, odstaw na 15 min.
5. Cienko rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki, nadziewaj farszem i zlepiaj.
6. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku.
Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"