Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 1,2 kg kiszonej kapusty
- duża cebula
- 6 płaskich łyżeczek przyprawy do kurczaka
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 4 ząbki czosnku
- 6 łyżeczek oleju
Dodatkowo:
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Obrany czosnek pokrój w słupki, wymieszaj z olejem, przyprawą do kurczaka i papryką. Marynatą natrzyj mięso, przykryj i odstaw na noc do lodówki.
- Kapustę przepłucz, odciśnij, wymieszaj z posiekaną cebulą, ułóż w naczyniu do zapiekania. Polej dodatkowym olejem. Na wierzchu ułóż zamarynowane udka, przykryj. Piecz 1,5 godziny w piekarniku nagranym do temp. 200 st. Co jakiś czas delikatnie zamieszaj kapustę. Około 15 min przed końcem pieczenia naczynie odkryj, aby pieczone udka z kurczaka ładnie się zrumieniły.