Składniki:
- 4 udka z kaczki
- 20 dag mrożonych wiśni bez pestek
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki dżemu wiśniowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny
- pasek skórki cytrynowej
- mały kawałek kory cynamonu
- goździk
- tymianek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Udka oczyść, natrzyj czosnkiem zmiażdżonym z solą, pieprzem i tymiankiem. Smaż na oleju skórą do dołu ok. 10 min. Odwróć i smaż 5–6 min. Udka podlej winem z dżemem. Dodaj wiśnie, goździk, cynamon i skórkę cytrynową. Przykryj i duś 10–15 min, aż mięso będzie miękkie. Udka wyjmij na ogrzany talerz.
- Sos zagęść łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobionej w kilku łyżkach zimnej wody. Udka polej sosem z wiśniami. Udekoruj gałązkami świeżego tymianku. Podawaj z ryżem na sypko lub pieczonymi ziemniakami.