Pieczone rydze

Masz na nie ochotę?
/ 18.09.2013 14:57
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczone rydze fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 25 min
Ilość kalorii: 55 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag świeżych rydzów (w ten sam sposób można przygotować prawdziwki)
  • olej
  • 2–3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Grzyby oczyścić, delikatnie opłukać, osączyć, osuszyć. Odciąć trzony, pozostawiając jedynie 1 cm kawałki.
  2. Blachę do pieczenia natłuścić olejem. Ułożyć na niej grzyby kładąc blaszkami do góry.  Oprószyć je solą i pieprzem, na każdym grzybie położyć 1–2 wiórki masła.
  3. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 °C i piec ok. 15 minut. Przed podaniem można je posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA