Składniki:
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 20 dag mielonej wołowiny
- cebulka
- ząbek czosnku
- kawałek czerwonej papryki
- 2 łyżki gęstej śmietany
- łyżka koncentratu pomidorowego
- żółtko
- ostra mielona papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na pierogi pieczone!
- Ciasto rozmroź.
- Obraną cebulkę i czosnek posiekaj.
- Paprykę pokrój w kosteczkę.
- Mięso wymieszaj z rozdrobnionymi warzywami, śmietaną i koncentratem.
- Przypraw papryką, solą i pieprzem.
- Z ciasta wykrawaj krążki.
- Na każdym kładź po łyżce nadzienia.
- Krążki złóż na pół, dokładnie zlep brzegi.
- Pierożki ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem.
- Posmaruj żółtkiem.
- Piecz ok. 20 minut w temp. 200 st. C.