Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- szynka wieprzowa z kością i skórą, ok. 5 kg
- 1 kg soli do marynaty
- 50 dag miodu
- garść ziela angielskiego
- garść liści laurowych
- garść świeżego siana
- 300 ml likieru ziołowego lub nalewki ziołowej
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na szynkę pieczoną!
- W dużym garnku przygotuj solankę w proporcji 1 kg soli na 10 l wody.
- W garnuszku rozpuść miód, dolej likier lub nalewkę ziołową, wrzuć ziele angielskie, liście laurowe i posiekane siano.
- Całość podgrzej i dodaj do garnka z solanką.
- Skórę szynki natnij w romby.
- Mięso włóż do garnka z solanką i odstaw w chłodne miejsce na 2-3 dni.
- Szynkę wyjmij z solanki, ułóż w brytfannie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C.
- Piecz 5 godzin.
- W trakcie pieczenia polewaj wytwarzającym się sosem.