Składniki:
- szynka myszka (ok. 2,5 kg)
- duża pomarańcza
- 1/2 szklanki cukru
- kawałek imbiru o długości 4 cm
- 6 łyżek oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso opłucz, posmaruj olejem, solą i pieprzem. Chłodź 2 godziny. Sparz pomarańczę, odkrój skórkę, wyciśnij sok i wyskrob miąższ. Skórkę i obrany imbir pokrój w słupki.
- W garnku zagotuj sok z cukrem i miąższem pomarańczy. Gotuj 10 min. Następnie dodaj imbir oraz skórkę i gotuj kolejne 10 min. Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 1,5 godziny podlewając od czasu do czasu kilkoma łyżkami wody. Następnie przykryj glazurą i piecz kolejną godzinę.
- Pieczeń możesz podawać zarowno na ciepło jak i na zimno.